Συχνές Ερωτήσεις

1. Αξίζει να πάρω calpak ή με συμφέρει περισσότερο η αγορά ενός φθηνού ηλιακού θερμοσίφωνα;

Σχεδιάζουμε και παράγουμε τους ηλιακούς μας θερμοσίφωνες θεωρώντας δεδομένο πως οι πελάτες μας επιθυμούν να αγοράσουν ηλιακή ενέργεια και όχι απλώς μία δεξαμενή κι ένα συλλέκτη. Σκεπτόμενοι έτσι και εκμεταλλευόμενοι την υψηλή τεχνογνωσία μας και τα σύγχρονα μέσα παραγωγής του εργοστασίου μας καταφέρνουμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές ένα προϊόν που προσφέρει ενέργεια σε αληθινά ανταγωνιστική τιμή.

Το ζητούμενο είναι απλό. Θέλουμε ο ηλιακός θερμοσίφωνας να εξοικονομεί πολλή ενέργεια κάθε χρόνο και να το κάνει αυτό για πολλά χρόνια. Γνωρίζοντας τα δεδομένα αυτά είναι εύκολο να τα συγκρίνουμε με το αρχικό κόστος αγοράς και να συμπεράνουμε πόσο μας συνέφερε τελικά η αγορά αυτή και πόσο πραγματικά κοστίζει η ενέργεια που παράγει ο θερμοσίφωνάς μας.

Ένας «φθηνός» ηλιακός θερμοσίφωνας 150 λίτρων θα κοστίσει περίπου 700 ευρώ εγκατεστημένος και θα παράγει περίπου 1050 kwh το χρόνο για 10-15 χρόνια. Αυτό σημαίνει τελικά ότι η ενέργεια που αγόρασε αυτός που επέλεξε ένα τέτοιο θερμοσίφωνα κοστίζει περίπου 9 cents / kwh.

Ένας αντίστοιχος ηλιακός θερμοσίφωνας της Calpak θα κοστίσει περίπου 1250 ευρώ εγκατεστημένος και θα παράγει περίπου 1600 kwh το χρόνο (βάσει πιστοποιημένων μετρήσεων) για 20-25 χρόνια. Αυτό σημαίνει τελικά ότι η ενέργεια που αγόρασε αυτός που επέλεξε Calpak κοστίζει περίπου 4 cents / kwh.

Ένα σύνηθες ζεστό ντους θα σας κοστίσει περίπου 5 cents με Calpak, 12 cents με τον «φθηνό» ηλιακό και περίπου 24 cents με τη ΔΕΗ!

Ένας Calpak αποσβένεται πραγματικά σε 3 – 4 χρόνια. Ένας «φθηνός» ηλιακός θερμοσίφωνας ίσως να μην αποσβεστεί ποτέ!

Ποιος είναι συνεπώς οικονομικότερος?

2. Γιατί δεν παράγει η calpak ανοξείδωτες δεξαμενές και προτιμά τη σωστή επισμάλτωση των δεξαμενών της;

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα θαυμάσιο υλικό, κατάλληλο για πολλές εφαρμογές (όπως τα πρεσαριστά κουζινικά σκεύη), όχι όμως για την παραγωγή δεξαμενών αποθήκευσης ζεστού νερού. Ο λόγος είναι ότι η συγκόλλησή του είναι πολύ προβληματική και παρουσιάζει το φαινόμενο της μικροδιάβρωσης (pitting – εικόνα 1 και 2) που οδηγεί συχνά στη διάβρωση της δεξαμενής στα σημεία συγκόλλησης. Επίσης, οι ανοξείδωτες δεξαμενές δεν ενδείκνυνται για την αποθήκευση ζεστού νερού για έναν ακόμα λόγο. Οξειδώνονται από το χλώριο που περιέχεται στο νερό του δικτύου (περικρυσταλλική διάβρωση – εικόνα 3). Άλλωστε, οι ανοξείδωτες δεξαμενές δεν μπορούν να φέρουν το σήμα καλής υγιεινής ROHS που έχουν οι σωστά επισμαλτωμένες δεξαμενές.

Εικόνα 1    Εικόνα 2    Εικόνα 3

Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα αρκετές εταιρίες ηλιακών θερμοσιφώνων επιλέγουν το υλικό αυτό για τις δεξαμενές τους. Οι λόγοι που το κάνουν αυτό είναι τρεις: 1) Εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά την καλή φήμη του ανοξείδωτου (η οποία όμως προέρχεται από άλλες εφαρμογές), 2) Η επένδυση σε μηχανές παραγωγής είναι ελάχιστη σε σχέση με την επένδυση που απαιτείται για τη σωστή επισμάλτωση των δεξαμενών, 3) Οι ανοξείδωτες δεξαμενές όταν τρυπήσουν, σε κάποιο σημείο της συγκόλλησης, δεν πετιούνται αλλά επισκευάζονται και επαναπροωθούνται στην αγορά (κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με τις επισμαλτωμένες δεξαμενές).

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Calpak έχει επιλέξει τη μέθοδο της επισμάλτωσης για την αντισκωριακή προστασία, την καλή υγιεινή και την μακροζωία των δεξαμενών της. Στη Γερμανία, που φημίζεται για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, καμία εταιρία δεν χρησιμοποιεί τον ανοξείδωτο χάλυβα για την κατασκευή δεξαμενών. Όλες χρησιμοποιούν τη σωστή μέθοδο επισμάλτωσης, σύμφωνα με το πρότυπο DIN 4753/3 (βλέπε ερώτηση 3), όπως κάνει και η Calpak.

3. Ποιά μέθοδος επισμάλτωσης (εμαγιέ) είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιδιαβρωτική προστασία της δεξαμενής;

Η επιλογή μίας επισμαλτωμένης δεξαμενής είναι η πιο ενδεδειγμένη για τη μακροζωία και την καλή υγιεινή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

Η επισμάλτωση είναι μία βιομηχανική διαδικασία που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και υψηλό know-how. Υπάρχουν όμως αρκετές διαφορετικές ποιότητες εμαγιέ (σμάλτου) που διαφέρουν σε ποιότητα και ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει προτού επιλέξει.

1. Η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος είναι αυτή που ακολουθεί το Γερμανικό πρότυπο DIN 4753/3 και ονομάζεται Direct Enamelling. Το εμαγιέ, σε υγρή μορφή και με υψηλή περιεκτικότητα σε τιτάνιο, επικαλύπτει το εσωτερικό της δεξαμενής, η οποία πρέπει να έχει ειδικό σχεδιασμό και υψηλή ποιότητα συγκολλήσεων που επιτρέπουν την ομοιόμορφη επικάλυψή της από μία στρώση εμαγιέ. Στη συνέχεια η δεξαμενή θερμαίνεται στους 850oC ώστε το εμαγιέ να σκληρύνει και να γίνει σκληρό σαν σμάλτο. Η βέλτιστη προστασία της δεξαμενής επιτυγχάνεται όταν η επίστρωση από εμαγιέ είναι πάχους 200 microns (αν είναι λιγότερο δεν δίνει αρκετή προστασία, αν είναι περισσότερο είναι ευπαθές στις συστολές & διαστολές) και καλύπτει ομοιόμορφα όλο το εσωτερικό της δεξαμενής, ακόμα και τις εισόδους και εξόδους του νερού (μούφες). Η συγκεκριμένη διαδικασία του Direct enameling κατά DIN 4753/3 εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις αυτές και προσδίδει στη δεξαμενή μέγιστη αντοχή κατά της διάβρωσης αλλά και απόλυτη υγιεινή στην αποθήκευση του νερού. Εξάλλου μόνο το Direct Enameling μπορεί να φέρει τα παρακάτω σήματα ποιότητας:

σήμα ποιότητας εμαγιέ κατά DIN 4753/3               πιστοποιητικό καλής υγιεινής

2. Μία εναλλακτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την επισμάλτωση της δεξαμενής είναι το Double Enamelling. Η μέθοδος αυτή προτιμάται όταν ο εσωτερικός σχεδιασμός της δεξαμενής και η ποιότητα των εσωτερικών συγκολλήσεων δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του Direct Enamelling. Προκειμένου να καλυφθούν  μικρές ανωμαλίες στο εσωτερικό της δεξαμενής εφαρμόζεται μία πρώτη στρώση ενός υλικού (σαν αστάρι) και μετά ακολουθεί η δεύτερη στρώση του πραγματικού εμαγιέ. Στη συνέχεια η δεξαμενή ψήνεται στους 850 οC, όπως και στην περίπτωση του Direct Enamelling. Η μέθοδος αυτή έχει αρκετά καλά αποτελέσματα σε ότι αφορά την αντισκωριακή προστασία. Όμως υπολείπεται σαφώς σε ποιότητα σε σχέση με το Direct Enamelling καθότι η στρώση  του πραγματικού εμαγιέ που δίνει την προστασία είναι μικρότερη από το ιδανικό των 200 microns, ενώ το συνολικό πάχος του εμαγιέ μαζί με τη στρώση από αστάρι υπερβαίνει αρκετά τα 200 microns, με αποτέλεσμα η δεξαμενή να είναι περισσότερο ευπαθής στις συστολές και διαστολές.

3. Μία ακόμη μέθοδος επισμάλτωσης που απαντάται στην αγορά (τρίτη κατά σειρά ποιότητας) είναι το ηλεκτροστατικό εμαγιέ. Στην περίπτωση αυτή το εμαγιέ δεν εφαρμόζεται σε υγρή μορφή αλλά σε μορφή πούδρας στην οποία προστίθενται μόρια σιλικόνης προκειμένου η εσωτερική επίστρωσή της να μπορεί να γίνει ηλεκτροστατικά. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι τριπλό. Πρώτον και κυριότερο, το μαγνητικό πεδίο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της δεξαμενής δεν καλύπτει τα τμήματα εκείνα που εξέχουν από τον κύλινδρο. Έτσι οι είσοδοι και έξοδοι του νερού (μούφες) μένουν ακάλυπτες από εμαγιέ και επομένως δεν προστατεύονται από τη διάβρωση. Δεύτερον, τα μόρια σιλικόνης που είναι απαραίτητα για τον μαγνητισμό της πούδρας του εμαγιέ χαλάνε την καθαρή σύσταση του σμάλτου και επομένως την ποιότητα του. Τρίτον, είναι συχνό φαινόμενο πολλά σωματίδια του σμάλτου να συνεχίσουν να αιωρούνται στο εσωτερικό της δεξαμενής μετά το περάς της ηλεκτροστατικής διαδικασίας με αποτέλεσμα αυτά να κατακαθίσουν λόγω βαρύτητας στην κάτω πλευρά της δεξαμενής. Έτσι λοιπόν, μετά το ψήσιμο το εμαγιέ δεν έχει επικαθίσει ομοιόμορφα και στο ιδανικό πάχος σε όλο το εσωτερικό.

4. Υπάρχουν στην αγορά και πολλές περιπτώσεις όπου η εσωτερική επικάλυψη της δεξαμενής με εποξειδική ρητίνη βαφτίζεται εμαγιέ ή σμάλτο. Η Calpak θεωρεί παραπλανητική την πρακτική να ονομάζεται εμαγιέ (ή σμάλτο) η εποξειδική ρητίνη, γιατί πολύ απλά δεν είναι. Η εποξειδική ρητίνη, που συνήθως χρησιμοποιείται για την σταγονοποίηση σκυροδέματος, εφαρμόζεται στο εσωτερικό της δεξαμενής σαν κόλλα και μετά ψήνεται στους 250-300 οC. Είναι μία αποδεκτή μέθοδος για την αντιδιαβρωτική προστασία των δεξαμενών άνω των 1.500 λίτρων που λόγω μεγέθους δεν χωράνε στους βιομηχανικούς φούρνους των 850 οC. Στις περιπτώσεις όμως των δεξαμενών 125 ως1.000 λίτρων είναι η υποδεέστερη μορφή αντιδιαβρωτικής προστασίας σε σχέση με τις προαναφερθείσες.

Η Calpak επισμαλτώνει τις δεξαμενές της ακολουθώντας την τεχνική του Direct Enamelling (κατά το Γερμανικό πρότυπο DIN 4753/3) χρησιμοποιώντας πρώτη ύλη εμαγιέ από την Γερμανική Wendel.

4. Τι σημαίνει επιλεκτικός απορροφητής και τι άλλοι τύποι απορροφητών υπάρχουν;

Επιλεκτικός ονομάζεται ο νέας τεχνολογίας απορροφητής (χάλκινος ή αλουμινίου), ο οποίος έχει υποστεί ειδική επεξεργασία με βομβαρδισμό ιόντων τιτανίου, με αποτέλεσμα να έχει 95% απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και κάτω από 3% εκπομπή (απώλεια) της ακτινοβολίας.

Υπάρχουν επίσης συλλέκτες με μαύρη ηλιακή βαφή, συλλέκτες τύπου sandwich και οι συλλέκτες νέας τεχνολογίας με σωλήνες κενού αέρος (vacuum tubes).

5. Τι είναι οι συλλέκτες με σωλήνα κενού και σε τι διαφέρουν από τους κλασσικούς – συμβατικούς συλλέκτες;

Είναι συλλέκτες κορυφαίας ευρωπαϊκής τεχνολογίας οι οποίοι χρησιμοποιούν διπλούς σωλήνες με κενό αέρος ώστε να εκμηδενίσουν τις απώλειες της απορροφητικής επιφάνειας. Σε συνδυασμό με τον παραβολικό ανακλαστήρα, ο οποίος αποτελεί τεχνολογικό χαρακτηριστικό μόνο των συλλεκτών Calpak, αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες με ελάχιστες απώλειες από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες με αποτέλεσμα να έχουν εξαιρετική απόδοση, σε σχέση με τους αντίστοιχους συμβατικούς συλλέκτες, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλής ηλιακής ακτινοβολίας ή/και χαμηλών θερμοκρασιών. Ενδείκνυνται για περιοχές με συνήθεις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών.

6. Τι σημαίνει η λειτουργία Trien;

Trien ή τριπλής ενέργειας λειτουργία είναι η προσθήκη ενός επιπλέον εναλλάκτη ο οποίος συνδέει τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το σύστημα αυτόνομης θέρμανσης της οικίας με μία τρίοδη βάνα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η θέρμανση του νερού στην δεξαμενή του ηλιακού συστήματος όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια και είναι εν λειτουργία η θέρμανση της οικίας, εφόσον έχουμε επιλέξει αντίστοιχα την τρίοδη βάνα. Είναι ένας ακόμη εναλλακτικός τρόπος να θερμάνουμε το νερό χρήσης, εκτός από την ηλεκτρική αντίσταση, όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

7. Για ποιό λόγο να κάνω σέρβις στον ηλιακό και κάθε πότε;

Όπως όλες οι συσκευές και οι μηχανές, έτσι και τα ηλιακά χρειάζονται service σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία και ή μακροζωία του συστήματος. Ανεξάρτητα από τις προγραμματισμένες επισκέψεις service που ορίζει ο κάθε κατασκευαστής προτείνεται κάθε Οκτώβριο να γίνεται έλεγχος και συμπλήρωση υγρών στο κλειστό κύκλωμα και κάθε δύο με τρία χρόνια να γίνεται αντικατάσταση του ανοδίου ανεξάρτητα από το αν είναι φθαρμένο ή όχι.

8. Για ποιό λόγο χρειάζεται το αντιψυκτικό υγρό;

Στις περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιείται απλό αντιψυκτικό υγρό για την αποφυγή παγοποίησης στο κλειστό κύκλωμα και να αποφευχθεί το όποιο σπάσιμο των σωληνώσεων.

Η Calpak χρησιμοποιεί ειδική συνταγή υγρού Calpak – Nox, η οποία έχει αντιψυκτικές αλλά και αντιδιαβρωτικές ιδιότητες προσφέροντας έτσι διπλή προστασία από την παγωνιά αλλά και από την οξείδωση.

9. Ποιός είναι ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα;

Σύμφωνα με τα δεδομένα ηλιοφάνειας και απόδοσης της ηλιακής ακτινοβολίας της Ελλάδας, με τις τρέχουσες τιμές ρεύματος και πετρελαίου, το κόστος ενός μέσου ηλιακού συστήματος Calpak αποσβένεται σε 3 – 5 χρόνια. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα ιστορικά στοιχεία της Calpak δίνουν προσδόκιμο καλής λειτουργίας και απόδοσης πάνω από 20 χρόνια το αρχικό κόστος της επένδυσης επιστρέφεται 3 – 4 φορές.

10. Ποιό είναι το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

Το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα καλής ποιότητος και κατασκευής είναι μεταξύ 12 και 18 χρόνων. Τα ηλιακά Calpak έχουν προσδόκιμο καλής λειτουργίας και απόδοσης πλέον των 20 ετών (στοιχείο από στατιστικά δεδομένα της εταιρείας Calpak, η οποία παράγει ηλιακά από το 1976).

11. Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει η οικία μου για να εγκαταστήσω έναν ηλιακό θερμοσίφωνα ή ένα κεντρικό σύστημα για ζεστό νερό χρήσης;

Τίποτα το ιδιαίτερο δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ως προεγκατάσταση, ώστε να μπορέσετε να εγκαταστήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα ή κεντρικό σύστημα θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι πρόσβαση στην ταράτσα ή την κεραμοσκεπή ώστε να συνδεθεί το σύστημα με το δίκτυο του νερού χρήσης της οικίας σας.

12. Υπάρχει ηλιακός που να δουλεύει και με συννεφιά;

ΟΧΙ, ΚΑΝΕΝΑΣ τύπος Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή πιο σωστά κανένας τύπος Ηλιακού συλλέκτη δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή συννεφιά.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι ελάχιστοι έμποροι, στην προσπάθειά τους να πουλήσουν, αναφέρουν ότι έχουν μοντέλα συλλεκτών που αποδίδουν και στην συννεφιά, αυτό δυστυχώς αποτελεί ψέμα.

Ο μοναδικός τύπος συλλεκτών που μπορεί να αποδώσει σε συνθήκες χαμηλής ηλιακής ακτινοβολίας (και όχι συννεφιάς) είναι ο συλλέκτης τύπου U – pipe (Ευρωπαϊκό πρότυπο λειτουργίας) με σωλήνες κενού αέρος – vacuum tubes.

Η Calpak είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα και μία από τις τρεις σε όλη την Ευρώπη που παράγει τέτοιου τύπου συλλέκτες – μοντέλα VTN, εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, με μεγάλη επιτυχία και στην παγκόσμια αγορά.

13. Τι να κάνω εάν δεν καταναλώνω όλο το ζεστό νερό που παράγει ο ηλιακός θερμοσίφωνας π.χ όταν λείπω για διακοπές;

Σε περιπτώσεις που η απουσία από την οικία, κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, είναι πάνω από 4 – 5 ημέρες συστήνεται να καλύπτετε τον ή τους συλλέκτες του ηλιακού θερμοσίφωνα με τα ειδικά καλύμματα Calpak ή με κάποιο άλλο καλυπτικό υλικό ανοιχτού χρώματος. Με αυτόν τον τρόπο ανακόπτεται η λειτουργία του συστήματος και αποφεύγονται υπερθερμάνσεις, απώλεια υγρού από το κλειστό κύκλωμα και γενικότερα καταπονήσεις του συστήματος. Μετά την επιστροφή απλώς αποκαλύψτε τον ή τους συλλέκτες και το σύστημα θα επαναλειτουργήσεις χωρίς καμία επιπλέον παρέμβαση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση το σύστημα που επιλέξατε να υπερβαίνει σε παραγωγή τις ανάγκες σας. Τότε και κατόπιν υπόδειξης του κατασκευαστή ή εξειδικευμένου εγκαταστάτη ίσως να χρειαστεί να καλυφθεί ένα μέρος του ή των συλλεκτών ώστε να μην παράγετε πολύ περισσότερο ζεστό νερό χρήσης από το αναγκαίο.

14.  Στη περίπτωση αλλαγής κατοικίας μπορώ να μεταφέρω και τον ηλιακό;

Είναι σχετικά απλή η απεγκατάσταση και μεταφορά ενός συστήματος ηλιακού θερμοσίφωνα, σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας. Η διαδικασία αυτή συστήνεται να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο